Oksijen ve Çözünmüş Oksijen(DO) Sensörleri

Neden Online Çözünmüş Oksijen Sensörü Kullanmalısınız?

Fermantasyon ve hücre kültürü gibi biyolojik süreçlerde çözünmüş oksijen (DO), uygun hücre büyümesini desteklemek için kritik öneme sahiptir. Endüstriyel süreçlerde, korozyonun endişe verici olduğu uygulamalarda oksijen genellikle sınırlıdır. Inline çözünmüş oksijen sensörleri, çözünmüş oksijenin önceden tanımlanmış bir ayar noktasında gerçek zamanlı olarak ölçülmesini ve kontrol edilmesini sağlar. Ayrıca, oksijen sızıntısına neden olan süreçteki bir sızıntının tespit edilmesini sağlar.

Hamilton DO Probları ve Sensörleri

Polarografik Oksijen (DO) Sensörleri

Oxyferm sensör ailesi geleneksel polarografik oksijen sensörleri içerisinde 2 saatlik hızlı polarizasyon süresi sayesinde sektörde öncüdür. Ayrıca modüler tasarımı sayesinde bakım ihtiyacı en aza indirilmiştir.

Single-Use DO Sensörleri

Visiferm ölçüm elemanı hazır gama steril olarak ya da en yaygın kullanılan tek kullanımlık biyoreaktör-bag üzerinde monte edilmiş olarak gelmektedir.

DO Ölçümünde Potansiyel Hata Kaynakları Nelerdir?

Bugüne kadar optimum DO kontrolü için farklı stratejiler hakkında çok şey yazıldı. Ancak, gerçek ölçüm doğruluğunun optimizasyonu ve süreçle ilgili yaygın hata kaynaklarının azaltılması konusunda çok az bilgi kamuya açık olarak mevcut.

Hamilton’un optik çözünmüş oksijen ölçüm hatasının olası kaynakları ve etkiyi azaltma yolları hakkındaki teknik belgesini edinin.

Geleneksel ve Optik Çözünümüş Oksijen Probları Farkları

60 yılı aşkın süredir, polarografik çözünmüş oksijen probları, oksijenin bir soy metalle elektrokimyasal indirgenmesi yoluyla DO’yu ölçmek için kullanılmıştır. Son yıllarıda optik oksijen, yalnızca tek bir yedek parça gerektirerek polarizasyon süresini, elektroliti ve karmaşık bakımı ortadan kaldırarak öne çıkmıştır.

Optik Çözünmüş Oksijen Sensörleri

VisiFamily sensörleri, sensör şaftında mavi bir LED ve değiştirilebilir sensör kapağındaki bir cam pencereye sabitlenmiş oksijene duyarlı bir boya (lüminofor) içerir. Mavi ışık, lüminoforu uyarır ve ardından sensör şaftındaki bir fotodedektör, lüminofordan geri dönen kırmızı ışığı algılar. Sensördeki bir mikroişlemci, yayılan mavi ışığı ve ölçülen kırmızı ışığı oksijenin kısmi basıncıyla ilişkilendirir. Bu ölçüm daha sonra simüle edilmiş bir nA sinyali, 4 – 20 mA veya dijital protokol olarak çıkış olarak alınabilir.

Polarografik “Clark Cell” Çözünmüş Oksijen Probları

Klasik Clark hücre sensörleri, gaz geçirgen bir membranla numuneden ayrılmış bir platin katot ve bir gümüş anot içerir. Oksijen membrandan yayıldıkça azalır ve küçük bir nA akımına neden olur. Ne kadar çok oksijen varsa akım o kadar güçlü olur. Bu akım daha sonra, proses kontrolü için sinyali yükselten ayrı bir verici tarafından algılanır.